Marco Polos rejse

Venedigs havn i Norditalien var fyldt med skibe og købmænd. Her blev købt og solgt varer fra Europa, Asien og Afrika. I 1271 tog Marco Polo sammen med en lille gruppe af sted på en rejse, der kom til at vare 24 år.
Marco Polos rejse. Marco Polo forlader Venedig. Fra: Christoffer Columbus' fantastiske rejse. Gyldendal 2006.

Kurs mod Asien 

Marco Polo var kun 17 år, da han sammen med sin far Niccolo og onkel Maffeo drog til Kina. Her var Kublai Khan hersker over det mægtige Mongol-rige. Riget strakte sig over Kina og store dele af Asien. Marco Polos far og onkel havde arbejdet i Khans hof. De havde lovet ham at bringe viden og varer fra Europa. 

Rejsen kom til at tage 3½ år. Med skib, til fods og på kamelryg rejste de 9.000 km. De måtte igennem den brændende varme Gobi-ørken og over bjergpas med isnende kulde. 

Marco Polo blev en af Khanens vigtigste rådgivere. Han blev i Kina i 16 år. Her blev han blev sendt rundt på lange rejser i Kublai Khans store rige og sugede viden til sig: De fremmede skikke, mad, huse, teknik og meget mere.
 
Hjemme igen 

Hjemme i Venedig fortalte Marco Polo om det kinesiske rige, som på mange områder var mere udviklet end Europa. De havde papirpenge, et postvæsen og en kejser. Kejseren herskede over et område, som var flere gange større end Europa. Derudover producerede de jern og brugte kul som brændsel. Mange troede ikke, det kunne være sandt. 

Marco Polo blev kort før sin død opfordret til at indrømme, at han havde løjet. Han svarede: ”Jeg har ikke fortalt halvdelen af, hvad jeg har set!”.

Marco Polos rejse til Khans rige. Kortet viser Marco Polos rejse til Kublai Khans rige og rejsen hjem igen. Billede: Martin Basset.
Pengeseddel. En af de første pengesedler i Khanens rige. Fra: Christoffer Columbus' fantastiske rejse. Gyldendal 2006.

Kilde 3

Papirpenge i Kina 

Kineserne havde lavet penge af papir siden 800-tallet. På Marco Polos tid var papirpenge ukendte i Europa. I sin beretning fortæller Marco Polo om pengene: 

”Når papirerne er lavet færdige […] foretager han (kejseren) alle sine udbetalinger. Således fordeles pengene til alle og enhver i hans provinser, i alle hans kongedømmer, i alle hans landområder og overalt, hvor han regerer. Og ingen, som har livet kært, vover at nægte at tage imod dem som betaling – for så bliver han straffet med døden. Alle godtager papirerne som betalingsmiddel. Hvor de end drager hen i kejserens rige, kan de bruge pengene og betale varer med dem. Ligesom om de var af rent guld.”

Spørgsmål til kilde 3

Papirpenge i Kina

  1. Hvad ville der ske, hvis folk nægtede at bruge papirpenge?
  2. Hvorfor var Marco Polo mon imponeret over, at kineserne brugte papirpenge?
  3. Kan vi stole på kildens oplysninger? Hvorfor?
  4. På Marco Polos tid brugte europæerne mønter af guld og sølv. Hvorfor har vi ikke længere guld- og sølvpenge?